Healing & Zuivering de spirituele blog van Alex Bruinsma

Spanningen en stress

09.18.2017 · Posted in Spiritueel

Na drie vakantie heb ik genoten van mijn eigen tijd en zo mijn eigen dingen kunnen doen. Geen rekening houden met anderen, eten wanneer je wilt en ook slapen en opstaan wanneer het mij uitkomt. Het werkt ontspannend en na drie weken moet ik weer werken. Op tijd uit bed, opschieten met ontbijten, wassen en omkleden en op tijd van huis om de trein te halen. Een hele dag werken en als het weer tijd is, naar huis toe gaan. Op het werk merk je bij jezelf de spanningen en stress die je ervaart omdat alles door blijft gaan. Je hebt verplichtingen en er moet gewerkt worden. Je hebt te maken met anderen die afhankelijk zijn van je werk en je moet op datgene inspringen wat op je pad komt. Ondanks alles is het toch weer goed om te werken. Je komt in een bepaalde ritme en wordt min of meer gedwongen om daar je weg in te vinden. Eigenlijk zoek ik een soort harmonie waar iedereen baat bij heeft, maar het blijft altijd bewaken waar je bent en ervoor te zorgen dat je niet jezelf verliest in alles. Door veel prikkelingen en onverwachte ontwikkelingen is het altijd flexibel reageren.

Iedereen in de westerse wereld heeft er last van. De ene meer als de ander en bij een deel is het letterlijk chronisch geworden, spanningen en stress. Spanningen zijn krachtige energieen in ons systeem die ons letterlijk gespannen maken. Vaak is de balans met ontspanning en inspanning teveel naar inspanning geslagen en kunnen wij te weinig ontspanning daar tegenover plaatsen. En als dit proces doorgaat kan zelfs de spanning niet meer hanteerbaar zijn. We raken de controle over onszelf kwijt en kunnen niet meer goed ontspannen. Het gevolg is dat er spanningen aanwezig zijn die dan een eigen leven gaan leiden. Spanningen kunnen zich op diverse manieren manifesteren. Heel veel lichamelijke klachten zijn het gevolg van spanningen. In ons lijf is een vorm van energie aanwezig die onze spieren spant en een soort blokkade vormt. Dit kan op diverse manieren tot uiting komen, tot vervelend maar zelfs ook tot levensbedreigend. Vaak zoekt spanning onze zwakke kanten op, om ons bewust te maken nadat wij klachten ervaren.
Spanning kan ook onbewust ervaren worden als wij het maar blijven wegdrukken en totdat het chronisch wordt en wij er zo gewend aan zijn geraakt dat we het niet meer als spanning beleven. Spanningen kunnen dan als sluipmoordenaar werken en we dan kunnen dan op een bepaald moment instorten of een burn-out ervaren. Dan is het eigenlijk al veel te laat. Belangrijk is dus bewust te zijn van je eigen signalen die je krijgt van je lichaam en bewust te zijn hoe je je voelt. Ontspanning is heel belangrijk voor de mens en het is ook goed om te beseffen wat voor jou ontspanning geeft. Voor iedereen is dat weer anders. Belangrijk is het om de spanning te doorbreken en de alsmaar ronddraaiende molen tijdelijk stop te zetten. Werken is belangrijk maar een harmonieuze samenspel met ontspanning zorgt ervoor dat je kan blijven presteren. Rust en voldoende ontspanning is voor elk mens goed. Veel mensen geven externe oorzaken de schuld van hun spanningsproblemen, maar eigenlijk moet je het altijd bij jezelf zoeken. Begrijpen waarom we gespannen reageren op externe gebeurtenissen, ervaringen en prikkels. Eigenlijk vertellen de externe factoren ons dat we te weinig rekening houden met onszelf, dat we te hard werken en geen rust nemen, dat we te weinig slapen, dat we ons werk niet leuk vinden, dat we over onze grenzen heen gaan, etc. Het is dus belangrijk te begrijpen wat de boodschap is en als je dat begrijpt dan kan je daarop inspelen. Jezelf de tijd en ruimte geven en aan jezelf werken kunnen ervoor zorgen dat je beter bestand bent tegen spanningen en dat je ermee om kan gaan. Je kan niet alles in leven bepalen en voorkomen. Iedereen neemt in bepaalde mate deel aan de maatschappij maar kan altijd een deel zelf in de hand nemen en dat begint altijd bij jezelf. Werk, gezin, kinderen, zorgen, problemen, het zijn allemaal stress-makers maar er zijn ook genoeg andere factoren die je in principe onschuldig zou noemen die ons spanningen kunnen geven. Het is een persoonlijke ervaring die voor elk mens anders is.
De ene persoon is gevoeliger voor spanningen terwijl andere personen heel nuchter zijn en het niet kunnen begrijpen. Wees bewus van je eigen grenzen. Op je werk waar veel spanningen ontstaan is het belangrijk om plezier in je werk te hebben en ook daar een bepaalde mate van ontspanning te beleven. Negatieve emoties zoals frustaties, boosheid, kunnen ons omlaag brengen en vertrouwenskwesties werken ook niet altijd positief op ons. Er zijn genoeg stress factoren aanwezig waar je bewust mee moet leren omgaan of uit de weg gaan als je daar echt last van hebt. Belangrijk is ook om na je werk ontspanning te hebben zodat je weer kan opladen voor de volgende dag. 8 uur werken op een dag is echt voldoende voor ons. We hebben de resterende vrije tijd nodig voor rust en te ontladen. Dat is wetenschappelijk al vaak aangetoond. Er zijn genoeg mensen die werk mee naar huis nemen om het ’s avond thuis tot zich te nemen. Een deel kan er mee omgaan, een deel niet.
Voor mezelf zoek ik de ontspanning in de dingen die ik leuk vind, hoewel ik ook daar best spanningen ervaar, puur omdat ik daar veel energie in steek en ook wel eens tegen mijn grenzen aan loop, puur omdat ik teveel tegelijk wil. Meditatie en mindfullness zijn technieken om de geest te leren ontspannen en jezelf de ruimte te geven om de spanning los te laten of te beheersen. Een ontspannende massage, een heerlijke douche, yoga-oefeningen, een fijne vrijpartij, samen dansen, lekker potje zingen, allemaal voorbeelden hoe je kan ontspannen. Zie spanning en stress niet zozeer als vervelend of als heel erg. Het zijn niets meer dan signalen om je bewust te maken dat het anders moet, dat er iets op te lossen is en dat je over je grenzen heen bent. Ze stoppen ze tenslotte omdat je dan echt met jezelf aan het werk moet.
Gelukkig leren heel veel mensen van spanningen en weten hun weg daarin te vinden. Maar voor veel mensen is het ook een valkuil. Ze denken dat ze het in de hand hebben totdat ze instorten en dan is het al te laat. De weg naar pure ontspanning is dan ver weg vandaan. Een hele belangrijk factor wat meespeelt bij spanningen en stress is tijd. Als je ziet hoeveel mensen strijd leveren met de tijd die schijnbaar ons leven beinvloed en daar niet meer onderuit komen dan is tijd een bijzondere invloed op ons. We plannen tegenwoordig heel veel zaken in. Ook om controle te krijgen en het leven beheersbaar te houden. Vaak hebben we tijd te kort. De ene heeft daar meer moeite mee dan de ander. Bij te weinig tijd gaan we vechten met de tijd. We willen dan zoveel mogelijk dingen doen in weinig tijd en dat lukt vaak niet. We zetten dan grenzen om ons heen die niet kloppen met onze grenzen en dan gaat het mis. Kijk eens naar andere culturen waar tijd geen rol speelt en je ziet de ontspannende mensen.
In de westerse wereld is tijd heel belangrijk geworden. Tijd is geld. Onbewust hebben veel mensen zich gekoppeld aan de tijd en dat is hun leven gaan bepalen. Je kan hieraan werken door minder dingen in te plannen. Vaak hebben wij te veel activiteiten ingepland en willen wij te veel en vaak is de tijd voor echte ontspanning niet aanwezig. Wat ik vaak adviseer aan clienten is om eens echt tijd aan jezelf te gunnen. Een half uurtje per dag lekker niets doen en aan jezelf besteden, ontspannen, mediteren, echt tot jezelf komen. Dat stukje missen veel mensen en zijn ze er niet bewust van totdat ze hulp zoeken. Over spanningen en stress kan ik veel over schrijven. De strijd in ons zelf is boeiend maar ook om het te verklaren. Het doen is een tweede en daar hebben nog veel mensen moeite mee.
Waarom hebben we zo weinig over voor ons zelf ? We stellen wel eens verkeerde prioriteiten en cijferen onszelf weg. Maar toch, je bent het belangrijkste in dit leven. We moeten leren om weer van onszelf te houden. Dat is eigenlijk de bewuste basis die we missen. Het is ook een levensles die velen van ons hebben. De weg terugvinden is een weg met obstakels, problemen en confrontaties met onszelf en niet zoals velen denken, met de buitenwereld en andere personen. Die zijn er wel, maar meer als invulling in het geheel. Dit is het stukje spiritualiteit die ik mee wil geven aan het maatschappelijk probleem van spanningen en stress. Blijf bij jezelf.

Leave a Reply