Healing & Zuivering de spirituele blog van Alex Bruinsma

Trots

09.03.2016 · Posted in Spiritueel

trots

In de eerste klas destijds toen ik zes jaar oud was, leerde ik lezen. Het eerste woord dat ik leerde was “boom”. Ik was destijds heel trots dat ik de eerste woordjes kon lezen. Niet veel later leerde ik klok kijken en kregen de eerste klasgenootjes een horloge van hun ouders. Ik kreeg het pas later maar was wel heel trots dat ik mijn eerste horloge had en nu zelf kon zien hoe laat het was.
Alles wat we voor de eerste keer zelf voor elkaar krijgen geeft ons een trots gevoel. Eigenlijk moeten we heel trots zijn op ons zelf. Maar we relativeren ook en tegenwoordig kijk niemand meer op als je zegt dat je kan lezen of klok kan kijken. Ik geloof niet dat op mijn werk mijn collega’s mij ongelovig aan zitten te kijken als ik beweer dat ik kan lezen. Ze zullen eerder mij ongelovig aankijken als ik dat zou zeggen.
Het is normaal dat je kan lezen of klok kan kijken, alleen voor degenen die het nog niet kunnen is het nog een hele stap en het betekent dat je weer een stukje verder bent in deze wereld. Als je kan lezen, kan je eindelijk boeken lezen, de ondertitels van films lezen en de krant lezen. Tegenwoordig kan je ook op internet surfen. Lezen geeft je het vermogen om de wereld om je heen nog verder te ontdekken.
Lezen is een leerproces en elke leerproces die je volgt en goed afwerkt, daar mag je trots op zijn. We mogen vaker trots op ons zijn en relativeren wat we allemaal bereikt hebben. We kijken niet vaak naar het verleden terug naar onze prestaties die eigenlijk niets zeggend zijn. Maar toch, ze zijn wel nodig om verder te groeien.
Stel dat ik niet had kunnen lezen, dan was ik analfabeet en kon niets lezen. Ik kon niet op internet, mijn website bijwerken zo niet mogelijk zijn. Ik was beperkt tot Nederlandstalige programma’s en films op tv en het nieuws zou ik alleen via het journaal volgen. De wereld zou stukken kleiner zijn dan nu.
We mogen best trots op onszelf zijn wat we allemaal bereikt hebben in ons leven, maar vaak zijn we teveel gericht op het heden en wat we nu bereiken en zelfs meer gericht naar de toekomst toe. De honger naar meer succes is bij velen aanwezig en we zijn niet altijd tevreden wat we al bereikt hebben. Bewust bezig zijn en bewust leren om datgene te bereiken wat echt voor jou waarde heeft zal je alleen maar trotser maken. Trots zijn mag, het is goed om trots te zijn, want het herinnert jij wat je allemaal ervoor gedaan hebt om het te bereiken. Wees ook trots op de kleine dingen, die zijn net zo belangrijk. Wees trots zoals het hoort, vanuit je gevoel. Trots geeft je een blij gevoel en is positief.
Met trots omgaan is ook een leerproces. Teveel trots kan vanuit je ego je hoogmoed opleveren en je zelfs ijdel maken. Je kan uit de hoogte doen en je zelfs belangrijker vinden dan je medemens. Maar tegenovergesteld kan te weinig trots iemand ongelukkig maken en je niet het belang van behaalde zaken of prestaties laten ervaren waardoor je eigenlijk nooit tevreden bent wat je hebt behaald. Wees dus bewust trots op jouw prestaties in dit leven.

Leave a Reply