Healing & Zuivering de spirituele blog van Alex Bruinsma

Smartphones

08.31.2016 · Posted in Spiritueel

mobieltje

De smartphone is tegenwoordig niet meer uit onze samenleving weg te denken. Er worden steeds meer nieuwe mogelijkheden voor bedacht. Wat eerst een eenvoudig mobiel telefoontoestel was met sms-mogelijkheden is tegenwoordig uitgegroeid tot een krachtige mobiele computer met meer processor kernen dan menigeen computers en het zelfs krachtiger als de computers uit vorige decennia. En dat allemaal als een zeer compacte machine die we tegenwoordig allemaal bij ons dragen. We zijn vaak niet bewust van wat we allemaal bij ons dragen en staan er niet bij stil dat het stukje techniek zoveel meer kan als voorheen. We staan vaak ook niet stil hoe het was voordat de smartphone bestond. Voordat de Iphone verscheen waren er al diverse fabrikanten bezig met hun eigen operating system met diverse programma’s die al meer konden dan een telefoontoestel, maar dit was nog voorbehouden aan degenen die het konden betalen want vaak betrof het duurdere toestellen.
Door de vele mogelijkheden met de krachtige mogelijkheden van multimedia heeft de smartphone een krachtige aantrekkingskracht op de jongeren en heeft het door de sociale media zoals facebook, twitter en whatsapp een enorme sprong voorwaarts gemaakt. We kunnen er eigenlijk niet meer om heen als je mee wilt gaan met de massa.
De smartphone is eigenlijk een portable computer geworden en als je nu kijkt van hoeveel tijd je besteed aan bellen op je smartphone dan valt het in het niet met de andere mogelijkheden. Tegenwoordig app-en we veel op whatsapp wat de telefoonkosten drukt.
Ik kan me nog de periode herinneren dat mobiele telefoons nog lang niet in waren in Nederland. In 1996 tijdens een lang weekendje Rome was ik verbaasd hoeveel mensen daar rondliepen met de mobiele telefoon aan hun oor. Het was een groot verschil in vergelijking met Nederland. Ze liepen daar voor op ons.
Mijn eerste mobiel toestel was een NMT toestel van Siemens Ericsson en het was van mijn werk voor bereikbaarheids diensten. Het was nog een groot en zwaar toestel met een beperkt bereik. Het werd later vervangen door een Nokia GSM toestel die een beter bereik had. Mijn eerste mobieltje was een Sony toestel, een hele kleine wat later defect ging en werd vervangen door een nieuwere Sony. Ik ben mijn toestellen lang trouw gebleven totdat ze echt defect gingen. Terwijl de meesten al overgingen op toestellen met touch screen bleef ik hangen op mijn toestel met druk toetsen. Nadat deze defect ging, kocht ik uiteindelijk een Samsung Galaxy Ace met touchscreens en wat apps erop, mijn eerste Android toestel. Deze was eigenlijk al uit de mode aangezien het een oudere versie van Android was met beperkte mogelijkheden. Pas toen ik uiteindelijk Whatsapp wilde hebben, moest ik een nieuwere toestel kopen. Ik loop niet echt mee met de grote massa maar heb een toestel puur uit de mogelijkheden die echt wil.
De mobieltjes van tegenwoordig hebben een verslavende werking op veel mensen. Als je in de trein zit zijn de meesten bezig met hun mobieltje. Kijken het nieuws na, kijken een filmpje of zitten op social media. Een deel is bang dat ze iets missen en proberen hardnekkig mee te doen met chats of zitten te zoeken voor nieuws. Deze mensen hebben een enorme informatie drang. Andere zijn heel actief met social media, bang om informatie te missen.
Je ziet mensen overal met een mobieltje bezig zijn. Hun aandacht wordt er zo door getrokken dat ze de eigenlijke deel van het leven om zich heen missen. Smartphones zijn handig en modern en kunnen steeds meer maar werkt ook verslavend op mensen. Als je bewuster met smartphones om gaat wees dan bewust wat jou aantrekt tot het mobieltje. Social media is tegenwoordig de vorm van communicatie wat veel mensen gebruikt maar het is altijd nog beter om direct met mensen contact te hebben omdat social media niet de vaardigheid als mens kan vervangen hoe wij met mensen omgaan. Social media blijft vooral tekst, deels aangevuld met foto’s en filmpjes en zal volledige communicatie niet kunnen vervangen, ook al denken veel mensen dat het wel zo is. Echte communicatie tussen mens is meer. We kijken elkaar aan, wisselen energie uit, voelen elkaar emotioneel aan, raken elkaar aan, etc. Daar komt dus gevoel bij kijken, emoties, hoe wij ons uitdrukken, etc. Communicatie is een leerproces en belangrijk voor onze ontwikkeling als mens en ook onze emoties worden daardoor ontwikkeld. Smartphones is volgens mij een bewustzijnsproces hoe wij moeten leren wat het kan en wat het niet kan en tenslotte zullen wij toch ervoor kiezen om direct met mensen om te gaan omdat het beter bij ons past. Een smartphone is verslavend totdat wij het uiteindelijk bewust de keuze gaan maken waarvoor we gaan.

Leave a Reply