Healing & Zuivering de spirituele blog van Alex Bruinsma

Teleurstellingen

08.31.2016 · Posted in Healing, Spiritueel

teleurstelling2

Iedereen maakt het mee. Je wordt teleurgesteld als er iets niet gebeurt wat je wil of als er iets gebeurd wat je niet wilt. Je verwacht iets en het komt niet uit of je verwacht niets en het gebeurt toch. Teleurstellingen hebben te maken met verwachtingen die we scheppen of die we koesteren. Iets wat niet bevredigend aan onze verwachtingen voldoet maakt ons niet blij en we worden teleurgesteld. We treuren dus.
Naarmate onze verwachtingen steeds hoger worden, hoe zwaarder de teleurstelling kan zijn. Teleurstellingen horen bij het leven en het leert ons te kijken naar onszelf. Waarom worden we teleurgesteld ?
We moeten kijken naar onze verwachtingen ? Zijn deze wel reëel ? Kloppen deze wel ?
Vaak hebben we verwachtingen geschapen naar onze behoeftes of overtuigingen en alles wat niet in de lijn van verwachting is, kan teleurstellingen worden. Het is leren om te begrijpen of jij teveel verwachtingen schept of teveel verwacht. Klopt jouw beeld wel ?
Teleurstellingen kan je niet altijd voorkomen. Het is ook een les om te leren omgaan met teleurstellingen. De ene persoon kan het beter hebben dan de ander. Hoe meer teleurstellingen je achter elkaar krijgt te verwerken, hoe lastiger het wordt om het te verdragen. Het is daarom goed om teleurstellingen goed te verwerken.
Belangrijk bij teleurstellingen is je hoofd niet te verliezen en alles objectiever te bekijken. Bij teleurstellingen kunnen we ons emotioneel gedragen en ook vanuit emotie reageren. Het geldt niet alleen bij teleurstellingen maar ook bij andere negatieve emoties zoals boosheid. Daarom is het goed om jezelf de tijd te geven om je teleurstelling zelf te verwerken maar ook jezelf de tijd te geven om objectiever naar je teleurstelling en verwachting te kijken. Waar is het op gebaseerd ? Waren je verwachtingen wel reëel ? Of verwachtte je teveel van die ander ? Was het terecht ? Reageerde je niet te heftig met je teleurstelling ? Zoals je ziet ontstaan kunnen er zo veel vragen als je het vanuit een ander optiek gaat bekijken. Een beetje zelfonderzoek kan nooit kwaad en geeft je inzichten en mogelijk merk je dat je niet altijd teleurstellend hoeft te reageren. Teleurstellingen kunnen ook ontstaan uit vorige ervaringen met een soortgelijke verwachting of uit een niet verwerkte teleurstelling.
Je kan teleurstellingen dragelijker maken als je de rust en tijd neemt om het objectiever te bekijken en niet vanuit emotie direct begint te reageren. Het geeft je inzichten en leert je voortaan hoe je met teleurstellingen om kan gaan.

Leave a Reply