Healing & Zuivering de spirituele blog van Alex Bruinsma

Tijd

08.18.2016 · Posted in Spiritueel

tijd2

Een bijzonder gegeven wat een belangrijk rol speelt in ons hedendaagse bestaan. Wat is tijd precies ? Tijd is volgens velen een dimensie, voor de ander is het een deel van zijn bestaan, voor de ander hoe die zijn bezigheden indeelt en voor anderen hoe laat het is. Tijd is een persoonlijke beleving van de werkelijkheid, voor de ene een gegeven en voor de ander een waarheid. In onze hedendaagse maatschappij is tijd een gegeven wat duidt op grenzen, verplichtingen en gewoontes. We gebruiken tijd om op te staan, om naar onze werk te gaan, om te gaan pauzeren, om weer naar huis te gaan, om tv te gaan kijken of om te gaan slapen. De tijd bepaalt dus hoe wij onze leven indelen.
Tijd lijkt een natuurlijk fenomeen maar kan ook leiden tot stress en spanningen omdat het voor velen onbewust niet natuurlijk aanvoelt. Veel mensen leven naar de tijd maar eigenlijk kunnen velen het ook niet aan.
In het westen leven de mensen veel naar de tijd terwijl in andere minder ontwikkelde landen men de tijd meer loslaat en meer een ontspannen leven leiden. Tijd levert dus druk op en de ene persoon kan de tijd makkelijker loslaten terwijl de ander zijn leven laat leiden door de tijd en dat is eigenlijk niet goed.
Bestaat tijd eigenlijk wel ? Tijd is een bepaling voor ons voor de momenten van ons leven om ergens aan te kunnen duiden waar we zijn, op wat moment we leven. We willen schijnbaar iets aanpakken en hebben tijd gecreerd om iets aan te kunnen geven.
We worden geboren met tijd en worden daar mee opgevoed. Als jong kind heb je geen besef van tijd en leef je heerlijk relaxed en zorgen je ouders er voor dat je op tijd eten krijgt en op tijd naar bed moet gaan. Op school leer je uiteindelijk klok kijken en wordt je bewust van horloges. Toen ik destijds op de basisschool zat en klok leerde kijken had ik nog geen horloge. En op bepaald moment kreeg ik ook een horloge. Het was toen iets bijzonders al sta je daar nu niet meer bij stil. Maar toen als kind was het een belangrijk moment van je leven, je eerste horloge.
Het was destijds voor mij een Timex, met analoge wijzers die in het donker licht gaven, fluoriserende wijzers.
Ik keek in die dagen regelmatig naar mijn horloge, voor de tijd en omdat je trots was. Niet iedereen had nog een horloge en het was net zo moment zoals je op je 16e verjaardag je eerste brommer kreeg.
We worden dat moment bewust gemaakt met de tijd. Dat je op tijd naar school moet en je wordt gestraft als je te laat komt. Dus tijd staat ook voor regels en de nodige represailles. Hierdoor wordt het belang van tijd al vroeg bij je ingestampt. Zo wordt tijd een gegeven wat ongrijpbaar is maar toch een behoorlijk stempel gaat drukken op ons bestaan en ons besef. Maar toch, is het wel natuurlijk ?
In principe is er al een natuurlijk gegeven van periodieke inzicht van tijdsbesef doordat de zon op komt en ook weer ondergaat en wij ook daar naar toe leven. Als de zon opkomt dan staan we op en begint de dag en als de zon ondergaat dan gaan we slapen. Tenminste dat doen we totdat we de electriciteit en de lamp hebben uitgevonden. Nu bepalen wij wanneer we gaan slapen en opstaan.
Maar natuurlijk gezien reageert ons lichaam eigenlijk op de opkomst van de zon en de hoeveelheid daglicht. Verder heeft iedereen een eigen bioritme en als je zelf vakantie heb dan leef je naar de dag. Je eet als je zin hebt en gaat uit bed wanneer je wilt. Dat is eigenlijk veel natuurlijker en tegelijk ontspannende leven wat beter bij ons past.
Maar als je bewust naar tijd kijkt, wat is het dan eigenlijk. Voor mijn beleving wordt tijd verschillend beleeft en is het niet eenduidig hetzelfde. De tijd waarmee de meesten bewust mee bezighouden is meer opgelegd en een gedwongen beleving om meer greep op het leven te krijgen. Het is een middel om orde te scheppen want anders zou het een zootje worden als iedereen een eigen interpretatie van tijd zou hanteren.
Onbewust levert deze tijdsbeleving spanningen en stress op en dat verschil merken we als we vakantie hebben waarbij we geen rekening hoeven te houden met tijd. Zoveel druk kan het dus uitoefenen op je leven en je bewustzijn.
We hebben ons letterlijk verbonden met deze tijdsbeleving. Wil je een ontspannender en bewuster leven leiden dan is het zaak om deze beleving van je af te schudden en te zorgen dat je anders met tijd omgaat.
Als je bewuster leeft dan zou er eigenlijk geen tijd bestaan. We leven in het nu, dat is waar je bewust van bent. Het verleden is gebeurt en kunnen we niet meer veranderen en het is dus van voorbijgaande aard. De toekomst is een gegeven wat er nog staat te gebeuren, maar dat is afhankelijk van zoveel factoren dat je dat niet altijd volledig serieus kan nemen. We plannen zelf al veel dingen in wat nog moet gebeuren, en die zin vullen we eigenlijk al een deel van de toekomst al in, maar er kan nog genoeg dingen gebeuren waardoor deze planning in de war wordt geschopt.
Heel bijzonder is hoeveel mensen het verleden vasthouden in hun beleving en nog steeds daarmee bezighouden. Zaken uit het verleden bepalen mede hoe jij nu in het leven staat, maar toch moet je ook los laten om verder te groeien en open staan wat de toekomst nog voor jou in het verschiet heeft. We kunnen het verleden niet meer veranderen maar wel daarvan leren en zelf veranderen. Dat bepaalt onze toekomst.

Wil je met tijd omgaan, wees dan bewust dat tijd een hulpmiddel is en meer niet. Tijd moet niet jouw leven gaan bepalen maar je eigen gevoel bepaalt wat jij wilt doen. We moeten helaas in deze maatschappij met veel zaken rekening houden dus hebben we met tijd te maken. Maar schep ook genoeg momenten voor jezelf wat los staat van tijd. Er zijn genoeg tijdloze bezigheden wat ontspant, bijv. mediteren waarbij je de tijd vergeet, maar ook andere ontspannende bezigheden maken ons los van de tijd. Ontspanning is eigenlijk deels je los maken van de tijd.
Tijd is maar een gegeven waarmee we opgevoed zijn en een van de onbewuste zaken waarmee we ons verbinden. Er zijn meer in ons aardse bestaan wat ons bindt en ons beperkt. Als je bewust bent en wordt zal je zeker nog meer van zulke bindingen ontdekken. Voor iedereen is dit verschillend en ook hoe je ermee omgaat.

Leave a Reply