Healing & Zuivering de spirituele blog van Alex Bruinsma

Workshops en cursussen

03.02.2016 · Posted in Spiritueel

workshop

Tegenwoordig worden er heel veel cursussen en workshops aangeboden op spiritueel en paranormaal gebied. Vooral internet leent zich ervoor om je te profileren als cursus aanbieder. Door het enorme aanbod op dit moment heb je zoveel mogelijkheden dat het kiezen moeilijk wordt. Er zijn veel manieren hoe men een cursus of workshop biedt. Een deel van de cursisten zijn zoekenden en proberen het antwoord te vinden in een cursus/workshop en deel vind daar hun bevrediging terwijl een ander deel toch weer verder zoekt of niet verder komt.
Een deel van de toekomstige cursisten zijn zoekende omdat ze ontwaken en bewuster worden van hun gevoeligheid of beseffen dat er meer is in dit leven. Een ander deel is nieuwsgierig of hoort van de ervaringen van anderen en ontdekken zo pas hun ware aard. Een ander groep heeft al ervaringen met cursussen of workshops en zien het meer als een vergroting van hun potentie, mogelijkheden of zoeken een diepere verdieping in het spirituele.
Andere cursisten worden gelokt met de belofte dat je paranormaal wordt of medium kan worden. Het spirituele kent dus ook op dat gebied een verscheidenheid aan mogelijkheden, beloftes of andere waarheden. Het is jou de keus wat je precies wilt.
Ga eerst bij jezelf te rade wat je nu precies wilt bereiken. Laat je goed informeren en luister goed naar je gevoel en volg je hart. Neem niet te veel hooi op het vork en begin ergens rustig. De basis is altijd belangrijk, dus leer goed aarden, jezelf afsluiten en zorg dat je zelf als mens goed in balans bent. Ben je onzeker, onrustig, gespannen en je heb je nog het nodige ter verwerken ga dan niet met een workshop beginnen maar ga eerst aan jezelf werken of zoek iemand die je daarbij kan helpen. Sommige workshops of cursussen kunnen je behoorlijk confronteren met je eigen onverwerkte emoties als je daar niet op berekend bent. Vooral healing cursussen kunnen dat naar boven halen.
Er wordt van alles beloofd bij veel cursussen en workshops, bekijk het nuchter en prik er doorheen. Belangrijk is wat jij zelf wil en ga niet af op verwachtingen, want dan kan je teleurgesteld worden.
Besef heel goed dat spirituele ontwikkeling heel persoonlijk is. Niemand hier op aarde kan het proces versnellen of anders laten verlopen zoals het hoort te zijn. Een cursus kan je wel door het proces heen helpen of deels “verzachten” en je helpen de inzichten te krijgen die je nodig hebt. Cursussen die je beloven dat je paranormale gaves krijgt of zelfs medium wordt, mag je ook niet al te serieus nemen. Niet iedereen heeft de natuurlijk aanleg hiervoor en de ene kan het beter als de ander. Daarnaast spelen andere factoren mee zoals je eigen spirituele vordering en of je er al aan toe bent. Wil je daarin verder dan moet je nog heel hard werken om tot resultaat te komen.
Het is mooi als je referenties hebt met ervaringen van andere cursisten. Er is tegenwoordig zoveel literatuur over spiritualiteit te vinden, dus lees ook boeken hierover om je kennis te vergroten.

De insteek om cursussen of workshops te geven is verschillend per aanbieder. De ene vind het belangrijk dat die anderen kan helpen met hun spirituele ontwikkeling. De ander vind het toch belangrijk om geld te verdienen en daarbij speelt bij de ene geld een zwaardere rol dan de ander. Er zijn anderen die zelf iets bedacht of uitgevonden hebben en hun leer op deze manier doorgeven. En deel geeft cursussen/workshops omdat ze master zijn in bijv. Reiki en dat als vaste punt op hun agenda heeft staan. De ene wil op zijn manier een soort eigen netwerk of clubje opbouwen van contacten etc. Belangrijk is om ook je eigen ontwikkeling en eigen inzichten niet uit het oog te verliezen. Spiritualiteit is heel persoonlijk en als iemand je iets wil leren kan het zijn dat het toch niet jouw manier van doen is. Zolang datgene wat je doet positief is, staat niets in jouw weg om het op jouw manier te doen. Er zijn genoeg mensen die cursussen en workshops geven met het doel om hun manier van werken op te dringen terwijl het niets eens de juiste manier voor jou hoeft te zijn. Spiritualiteit blijft toch een deel vaag en is een niet vast te grijpen materie, het is geen wetenschap hoewel er heel veel bekend over is. Het is aan jou om datgene op te nemen wat bij jou past. Wees dus geen kudde dier maar zorgt ervoor dat je ook je eigen stempel in jouw ontwikkeling kan drukken. Niets is zo persoonlijker als je eigen spirituele ontwikkeling. Knoop dat goed in je oren.
Veel kennis en inzichten zitten al in jouw bewustzijn en onderbewuste en komen naar boven toe als je er weer aandacht aan geeft. Het is niet zo dat je allemaal nieuwe dingen leert op workshops want onze ziel is zo spiritueel en weet al zoveel dat het eigenlijk zaak is om je openstellen en te vertrouwen op je eigen gevoel en eigen kunnen.
Door onze manier van leven is een deel van ons aards geworden en zijn we in ons leven bezig om dit aardse in ons te integreren op een harmonieuze manier en weer onze spirituele pad te vervolgen waar we deels van afgeraakt zijn.

Leave a Reply