Fantasie
Ik heb al sinds kind een levendige fantasie en nog steeds ben ik daarmee bezig. Het is een leuke tijdsverdrijf en het hoort tot mijn visuele gaves en mijn levendige gedachtes zoals ik ben. Fantaseren is leuk want het houd nooit op, je bent altijd vernieuwend bezig en het is onbegrensd. Als je zoveel fantasie heb dan is het vreemd om te zien dat anderen het niet kunnen of hebben. Dan vraag ik me wel eens af wat ze dan wel denken of mee bezig zijn. Een leven zonder fantasie zou ik me niet kunnen voorstellen.
Mijn fantasie gaat over van alles. Ik fantaseer dat ik van alles kan, ik kan me teleporteren, ik kan door de ruimte vliegen, ik kan projecties visualiseren, etc. etc. Het mooie van fantasie is ook dat ik mijn blog kan vullen met fantasie verhalen, of nog mooier is als je een fantasie werkelijkheid kan laten worden. Het lijkt soms onmogelijk, maar toch, niets is onmogelijk, het is fantastisch.
Lastiger wordt het als fantasie een deel van je werkelijkheid wordt, en dat je plotseling weer heel aards erachter komt dat je fantasie toch niet lijkt op de werkelijkheid en de werkelijkheid toch anders is. Fantasie is dan onderhevig aan bepaalde grenzen van de realiteit. Dus je moet wel oppassen en de orde van dag in de gaten houden.
Fantasie kan ook een voedingsbron zijn van inspiratie, oplossingen in bepaalde situaties, nieuwe ideeen, hoe pak je iets aan, improvisatie, ontspanning, etc. Je kan het dus zeker wel toepassen in de realiteit als je rekening houd met de situaties.
Soms kan er een moment komen dat je even niet weet wat te fantaseren of je komt niet tot een oplossing en laat je fantasie je in de steek. Dan voel je toch dat je niet compleet bent. Vermoeidheid of spanningen kan je fantasie beperken dus is het ook zaak om te zorgen voor ontspanning en rust. Dan kan je weer tot heldere fantasie komen en weer openstaan voor nieuwe impulsen. Mensen die goed kunnen fantaseren zijn vaak visueel goed ingesteld. Ze kunnen hun fantasie goed in gedachtes afspelen en in beeld brengen. Ze spelen eigenlijk met hun gedachtes.
Waarom kan de ene persoon wel goed fantaseren en de ander niet ? Het is een vorm van aanleg. Vaak begint men als kind al met fantaseren maar een deel van de mensen leert het af. Vaak door rationeel worden en meer met het verstand te werken wordt onze fantasie afgestompt. Maar door te leren visualiseren kan je een deel weer terug winnen. Maar fantaseren blijft een soort gave. Niet iedereen kan met dezelfde mogelijkheden hetzelfde fantaseren. De input en spelen met je gedachtes blijft toch iets unieks en het is net zoals tekenen. Iedereen kan het maar de ene net iets beter als de rest. Fantasie blijft een belangrijke factor in mijn leven. Soms kan wegdromen van de werkelijkheid als het je niet bevalt. In mijn fantasie wereld is alles mogelijk en kan ik ongestoord datgene doen waar ik van droom. Dat is het mooie van fantaseren. Nog mooier is als je het ook de werkelijkheid kan omzetten, in positieve zin.