Healing & Zuivering de spirituele blog van Alex Bruinsma

Huishoudelijk taken

01.04.2014 · Posted in Overige

huisman

Net zoals iedereen heb ik een huishouden die ik zelf run. Ik ben zelf niet echt een manager maar slechts op bepaalde momenten. Mijn huishouden is regelmatig een chaos maar toch weet ik daar mijn weg wel in te vinden. Het is makkelijk als je vrijgezel bent en verder geen andere haan kraait naar wat je doet. In de vroeger ochtend heb ik niet altijd tijd om mijn keukentafel goed op te ruimen en als ik thuis kom ligt de broodplank er nog. Dan laat ik het maar liggen want dat is weer handig voor morgenvroeg, wel natuurlijk de broodkruimels even de gootsteeen wegspoelen. Stofzuigen doe ik als ik echt zin heb. Het geeft altijd lawaai en ik moet me goed manouvreren tussen mijn stapels.
Elke zaterdag wil ik graag op tijd naar de winkel, de Jumbo ongeveer een 1 km van me vandaan. Maar dan kan ik treuzelen en wordt het meestal iets later maar ik probeer de meute voor te blijven. De drukte op zaterdag in de supermarkt is niet aan me besteed. Daarna de vuilniszakken in de container dumpen en gaat de witte was de wasmachine in. Het is elke zaterdag dezelfde riedeltje. En soms als ik de maandag vrij ben dan wil ik ook wel eens boodschappen doen op de maandagochtend. Ik heb genoeg eten in huis en anders wordt het friet uit de diepvries of een blik soep opentrekken. Ik ben nogal makkelijk.
Maar goed, vanochtend veel boodschappen gedaan voor de komende week en voor het eerst een rollade gekocht. Ben benieuwd hoe ik dit klaar kan krijgen. Lekker laten sudderen in de jus of zo ? Ik ga wel even kijken hoe ik dat aanpak. Komende week oudejaarsdag en ik heb al wat lekkers gehaald om die avond en nacht door te komen. De was draait inmiddels en de vuilniszakken zijn al de deur uit. Ondertussen heb ik ook mijn grote keukenkast helemaal opgeruimd om nog wat overzicht te behouden tussen mijn etenswaren e.d.

Het einde van de middag nadert en het begint al weer een beetje donker te worden. De avond komt eraan. Als ik nu kijk wat ik allemaal gedaan heb, dan vind ik het nog meevallen, maar de dag gaat snel voorbij. Ik wilde nog het een en ander doen, maar je ziet de tijd vliegt en ik heb alleen de avond nog. En zo heeft iedereen zijn huishoudelijke taken te doen. Kijk maar eens wat je allemaal doet in de week.
Vooral bij gezinnen zijn vader en moeder actief, de ene meer als de ander. Het houd ons allemaal bezig en gelukkig aan de ene kant, want anders zullen veel mensen zich best vervelen. Het houd je in vorm en zorgt ervoor dat je leven wat inhoud heeft. Voor veel mensen geeft het regelmaat in hun leven. Er zijn ook mensen zoals ik die genoeg andere dingen hebben en niet eens een huishouden hoeven te hebben om hun tijd te vullen. Ik kan me herinneren dat ik nog bij mijn ouders woonde. Daar hoefde ik maar heel weinig te doen. Mijn voornaamste taak was om met de hondjes te gaan wandelen.
Ik kan me mijn vader herinneren die me steeds naar buiten wilde sturen omdat ik zo vaak binnen zat. Het ging ook niet anders want mijn hobbies zoals muziek luisteren, computeren en lezen waren voornamelijke zaken die je binnenhuis deed. Gewoon door de stad slenteren was niets voor mij. Maar nu even terug naar het onderwerp want ik dwaal regelmatig af.
Huishoudelijke taken, voor de ene een plicht, voor de ander tijdsverdrijf en voor velen verlies van vrije tijd. Huishouden kent dus ook zijn goede kanten in het leven. Er zijn genoeg mensen die te lui zijn en dan begint het in hun huis een warboel te worden. Het is de bedoeling dat je orde in huis houd en ervoor zorgt dat je goed opruimt. Bij een relatie zijn er afspraken nodig wie wat doet in huis. Je kan het zelf zo moeilijk of makkelijk maken wat betreft huishouding. Het is ook maar hoe je leeft. Huishoudelijke taken horen bij het leven maar is altijd goed om te kijken hoe je het efficiënt en goed kan aanpakken zodat het niet teveel tijd kost en het moet ook zinvol zijn. Er zijn tegenwoordig genoeg middelen te koop om de huishoudelijke taken te vereenvoudigen dus blijft goed op de hoogte wat er te koop is.
Huishouden doen is zeker niet iedereen’s hobby maar je kan het zelf organiseren zoals je het wilt doen. En als je het goed aanpakt dan ben je er ook meteen weer van af.

 

One Response to “Huishoudelijk taken”

  1. Leuke blog om te lezen! Ik vind het huishouden doen een fijne manier om even je gedachten te verzetten. Na te denken over dingen. En het moet toch gebeuren! Als ik klaar ben geeft het altijd zo´n lekker opgeruimd gevoel.

Leave a Reply